Priatelia Zeme odštartovali jesennú časť infoturné v kampani o odpadoch

17.09.2004 Celý región

Jesennú časť infoturné kampane pod názvom Smerujme k nulovému odpadu odštartovala 16. septembra v Bardejove Spoločnosť priateľov Zeme (SPZ) so sídlom v Košic...
Jesennú časť infoturné kampane pod názvom Smerujme k nulovému odpadu odštartovala 16. septembra v Bardejove Spoločnosť priateľov Zeme (SPZ) so sídlom v Košiciach. Počas infoturné prebieha aj zber podpisov pod petíciu za skoré zavedenie zálohovania nápojových PET obalov.

V informačnom stánku našli počas piatich hodín občania praktické návody a informácie ako môžu jednoducho predchádzať vzniku odpadu, separovať využiteľné materiály pre recykláciu, kompostovať biologický odpad.
Radoslav Plánička zo SPZ povedal, že druhým cieľom výjazdov aktivistov SPZ v septembri a októbri do miest Bardejov, Levoča, Košice, Prešov a Levice je poskytnúť zástupcom samospráv potrebné praktické informácie a príklady úspešnej realizácie programov minimalizácie odpadu, opätovného používania využiteľných vecí a efektívneho separovaného zberu pre recykláciu a kompostovanie. K dispozícii boli tiež materiály o zálohovaní obalov, ich vplyve na životné prostredie, kompostovaní, toxických materiáloch. Súčasťou kampane sú ukážky zberných nádob na separovaný zber, kompostovacích zásobníkov, výrobkov z recyklovaných materiálov a kontakty na ich predajcov.
Ciele kampane SPZ oficiálne podporuje aj Ministerstvo životného prostredia SR. Aktivity prebiehajú vďaka finančnej podpore Spolkového ministerstva poľnohospodárstva, lesníctva, životného prostredia a vodného hospodárstva Rakúskej republiky.
V letnej časti infoturné aktivisti SPZ navštívili Bratislavu, Banskú Bystricu, Prievidzu a Žiar nad Hronom, Žilinu, Dubnicu nad Váhom, Trenčín, Rimavskú Sobotu a festival Pohoda.
(jj)
 

Vyberte región

mark